Esittelyssä kunniavieras Magdalena Hai

Kuva: Ki Ruusuvuori

Kuva: Ki Ruusuvuori

Magdalena Hai on suhteellisen uusi kirjailija kotimaisen kirjoittamisen kentällä, mutta hänen genredebyyttinsä oli sitäkin komeampi. Vuonna 2012 julkaistu Kerjäläisprinsessa on ensimmäinen suomalainen steampunk-romaani. Tämän johdosta Maggiksesta, kuten häntä tuttavallisesti kutsutaan, on käytetty täysin ansaitusti titteliä ”Steampunkin kuningatar”.

Kerjäläisprinsessa avasi Gigi ja Henry -trilogian, joka sai jatkoa vuonna 2013, kun Kellopelikuningas ilmestyi. Trilogian kolmannen osan työnimi on Susikuningatar.

Gigin ja Henryn tapahtumat sijoittuvat 1860-luvun maailmaan, jossa Grönlannin eteläkärki on sulanut näkyviin satoja vuosia sitten. Alueen asukkaat kutsuvat itseään varjaageiksi ja heidän kuningaskunnallaan on käsissään Euroopan kaupan avaimet. Varjaagien laivat seilaavat Amerikkaan, Afrikkaan ja luoteisväylää pitkin aina Kauko-Itään asti. Päänäyttämönä toimiva Keloburgin kaupunki on kuningaskunnan kosmopoliittinen keskus ja kulttuurien kohtauspaikka. Näihin kuviin ja tunnelmiin Hai heittää kaksi teini-iän kynnyksellä kiikkuvaa lasta, jotka päätyvät osallisiksi suuriin poliittisiin juonitteluihin.

Erikseen on mainittava, että lapsinäkökulma ei millään muotoa tee näistä kirjoista tylsiä aikuislukijalle, kuten nuortenkirjoja ymmärtämättömät saattavat harhaisesti luulla. Se pikemminkin laajentaa lukijakuntaa antamalla myös nuorille lukijoille mahdollisuuden astua mukaan seikkailuun. Samaan maailmaan sijoittuvat kolme novellia, Vaskimorsian, Albion ja lohikäärme ja Siivekäs mies Isaac on puolestaan suunnattu nimenomaan varttuneemmille lukijoille.

Hailta on julkaistu myös lastenkirja, hänen esikoisensa. Katselukirja Mörkö Möö ja Mikko Pöö näki päivänvalon vuonna 2012.

Kirjanteossa Hain kyvyt eivät rajoitu vainitse kirjoittamiseen. Keväällä 2013 hän liittyi osuuskuntamuotoiseen kustantamoon nimeltä Osuuskumma ja toimii tänä vuonna sen toimitusneuvostossa ja markkinointitiimissä.

Magdalena Hain kaikkien aikojen kirjojen kolmikärki on Ylpeys ja ennakkoluulo, Orlando ja Saatana saapuu Moskovaan. Hän on syntynyt 1978, asuu Maskussa ja haluaisi lemmikikseen rotan.

Bibliografia

Gigi ja Henry:

  • Kerjäläisprinsessa (2012)
  • Kellopelikuningas (2013)
  • Susikuningatar (syksy 2014)

Lastenkirjat:

  • Mörkö Möö ja Mikko Pöö (2012, Karisto)

Novellit:

  • Erehdys (Usva 4/2012)
  • Vaskimorsian (Steampunk! Koneita ja korsetteja, Osuuskumma 2012)
  • Albion ja lohikäärme (Kun kansilaudoille liukui lohikäärme, Usvazine ja STk 2013)
  • Siivekäs mies Isaac (Steampunk! Höyryä ja helvetinkoneita, Osuuskumma 2013)

Kunnian kentät

Kerjäläisprinsessa oli ehdolla LukuVarkaus 2013 -kilpailussa ja on nyt ehdolla Kaarinan kaupunginkirjaston Kirjava kettu -mittelössä viiden muun kirjan kanssa.

Vaskimorsian oli vuonna 2013 Atorox-ehdokkaana ja äänestettiin vuoden 6. parhaaksi novelliksi.

Linkkejä

Kuva: Ki Ruusuvuori

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s